MIM | Kalıp Üretimi

Üretim sürecinin ilk aşamasını kalıp üretimi oluşturur. İhtiyacınız olan üretim kalitesi, performans ve verimi elde edebilmeniz için bu aşamada doğru üreticiyi seçmeniz çok önemlidir.

Kendi bünyemizde ürettiğimiz üstün niteliklere sahip kalıplar ile, sizlere kaliteli ve verimli bir üretim sunmaktayız.

Üretim Süreci

Design
1

Metal enjeksiyon kalıplama (MIM) ile parça tasarımı, çeşitli teknik avantajlar sağlar. MIM, plastik parça üretimi için kullanılan aynı parça tasarım özgürlüğüne sahiptir, ancak nihai MIM bileşeni metal olarak elde edilir. Metal enjeksiyon kalıplama, tasarım mühendislerinin parçaları yeni perspektiflerden yeniden tasarlamasına, malzemeyi azaltmasına ve birden çok parçayı tek bir parça olarak tasarlamasına olanak tanır.

Enjeksiyon | Kalıplama
2

Enjeksiyon makinesinin içerisinde ısıtılan ham madde, diş macunu kıvamında, üretilmiş olan kalıbın içerisine yüksek basınç altında enjekte edilir. Kalıplama işlemi parçaların tek bir adımda şekillenmeleri sağlar ve malzeme israfı yaratmaz.

Elde edilen parçalara “yeşil” parça adı verilirken bu parçalar nihai parça ölçülerine göre %20-25 oranında daha büyüktür.

De-binding
3

 

Düşük ısılı de-binding fırınında kontrollü bir şekilde ısıtılan “yeşil” parçanın üzerindeki bağlayıcıların ortadan kalktığı ve parçanın son aşama için hazırlandığı prosestir.

Bu proses sonrasında parça artık “kahverengi” parça olarak adlandırılır ve son aşama için hazır.

Sintering
4

“Kahverengi”parça bu aşama da erime sıcaklığının hemen altında katı difüzyon yöntemi ile sinterlenerek parçanın metal partiküllerinin yoğunlaşmasını sağlar.

Parça üzerindeki gözenekler ortadan kalkar ve parça kalıplaşmış boyutunun %75-80’ine kadar küçülür. Parça, çekme payı kesin olarak hesaplanarak kalıplandığı için bu çekme oranı bir sorun teşkil etmez. Süreci tamamlayan parça metal olarak elde edilir.

Metal Parça
5

Sinterleme sürecini tamamlayan parça elde edilmek istenilen boyut ve şekline ulaşır ve montaj için hazırdır.

Bu aşamada parçanın tolerans ve yüzey kalitesini arttırmak için ikincil işlemler gerekmez, fakat ihtiyaç duyulan parçalar da malzeme özelliklerini geliştirmek ve parçaya özellik eklemek için çeşitli ikincil operasyonlar uygulanabilir.

İkincil İşlemler

Parçalar sinterleme işlemini tamamladıktan sonra, elde edilemeyen toleransları elde etmek yada parçaların nihai halini alması için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ikincil işlemler gerçekleştirilebilir:

  • Basit Talaşlı İmalat Operasyonları
    • Raybalama, diş açma, vb.
  • Isıl İşlem
  • Doğrultma
  • Kaplama

Detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz…